OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Am auzit nenumărate versiuni legate de acest subiect. Unii zic că preferă pescuitul în incintă că au siguranţa capturii, alţii zic că pescuitul în sălbăticie e cel mai tare, că acolo s-ar vedea cine e maestru cu adevărat.

Eu nu mă pot da drept mare specialistă în domeniul pescuitului, drept urmare am avut zilele trecute o discuţie cu un prieten de-al meu de la Murighiol, Marian, băltăreţ născut şi crescut în Deltă, care ştie zona mai ceva ca pe propriile buzunare.

Şi l-am întrebat: „Ia zi, măi Mariane, cum zici tu că e mai bine: să-mi chem turiştii la pescuit la ştiucă în incinta din apropiere sau mai bine îi duc pe baltă?”

El: „Măi nene, păi tu crezi că ăla de are incintă nu vrea să trăiască bine? Păi el, când ştie că are a doua zi pe baltă 10 bărci cu câte 2 pescari în fiecare barcă, dacă fiecare prinde numai câte două ştiuci, sunt 40 de bucăţi, dacă prind câte trei sunt 60…păi câte ştiuci crezi că tre’ să aibă balta aia… Şi atunci îi dă de mâncare bine de cu seară şi poţi să-i dai ştiucii şi cu linguriţa în cap că tot nu mănâncă… Şi aşa o dată prinzi şi de trei ori nu iei nimic.

Eeee, nu zic! Sunt şi unii de treabă la care chiar prinzi de câte ori te duci. Important e să deschizi urechile bine ca să ştii unde te duci.

Şi mai sunt unii la care prinzi într-adevăr dar nu te lasă să iei nimic din ce prinzi şi atunci nu prea ai satisfacţia pescarului…asta e!”

Eu, ca să duc discuţia mai departe: „Păi şi în baltă…că vezi doar că nu prea se mai prinde…”

„Aşa e, s-a dus peştele… Anu’ ăsta şi scrumbia a fost puţină. Şi la scrumbie nu poţi spune că o braconează cineva şi de aia nu e… Habar n’am ce se întâmplă. Nu prea ne mai dă Dumnezeu! Că noi toţi cerem da’ de făcut ceva nu facem… Nu mai e peşte cum era odată. Acum tre’ să fii mare specialist ca să prinzi peşte… Sau mare norocos….”

Perfect adevărat! Trebuie să fii mare maestru ca să prinzi peşte în sălbăticie. Eu sunt perfect de acord cu el. Tu?

Şi l-am mai întrebat ceva: „Da’ i-a spune-mi: pentru ce crezi tu că ar trebui să vină oamenii în Deltă?”

„Eheee,e atâta frumuseţe aici… lacurile cu nuferi, păsările, sălciile de pa canalelinişte ca aici nu găsesc nicăieri… broaştele care te asurzesc seara…multe… Important e să vină odată. Că apoi sigur vor mai veni după ce au simţit ce inseamnă Delta…”

Asta a fost părerea unui om simplu, dar care ştie multe despre deltă şi care a văzut cu ochii lui cum au evoluat lucrurile de-a lungul timpului în această zonă.

Acum e decizia ta pentru ce vrei să vii în Deltă. Ai veni pentru pescuit în incintă, sau ai veni să arăţi că prinzi oriunde? Sau ai veni pentru toate celelalte…?
Cu drag,
Alina

email

Lasă un răspuns