HPIM6169A

 

Am primit de multe ori acestă întrebare.

Dacă te-ai uitat la televizor, zilele astea sigur ai văzut ştirile despre inundaţii. Şi ai vazut imagini din Deltă cu case sub apă, drumuri inundate şi alte asemenea imagini “de vis”. Şi când vezi aşa ceva la televizor sigur îţi piere toată pofta de a veni în Deltă, nu-i aşa?

Lucrul ăsta se întâmplă în majoritatea anilor, pentru că, în general, primăvara apele sunt mari – cu excepţia anilor foarte secetoşi, cum a fost anul trecut. 

Şi aşa ratezi tu perioada din an în care Delta este poate cea mai frumoasă.
Astăzi îţi voi povesti cum e cu inundaţiile în Deltă şi de ce nu ar trebui să ratezi tu asemenea perioadă.

Şi-ţi voi povesti pentru început cam cum este Delta în acestă perioadă.

Zilele trecute discutam cu un prieten şi ne-am amintit de un 1 Mai petrecut in Deltă acum câţiva ani. Prin 2006 dacă îmi amintesc foarte bine. Erau ape foarte mari. Totul era inundat. Dar vremea era frumoasă, mai caldă chiar decât în mod obişnuit la acea vreme.

Am văzut atunci în Deltă imagini pe care nu le-am mai văzut altă dată. Dar mi-a rămas în amintire imaginea unui pom înflorit în mijlocul apelor

În anul ăla aveam hotelul în faţa cabanei ARBDD de la Uzlina. Cabanierul de acolo, are grijă de cabană şi de curtea foarte mare, care atunci era inundată de apele Dunării.

Nea Emil, cabanierul, săpase o groapă în faţa casei, în care să se strângă apa, astfel încât să nu-i intre în cabană. Şi din groapa aia pompa zi şi noapte apa care se strângea şi o arunca printr-un furtun mai departe în grădină. În fiecare dimineaţă îl întrebam: “Ce mai faci, nea Emile?”, iar el:. “Iaca ud şi eu grădina 🙂 !”

Aşa sunt oamenii de pin Deltă – încearcă să facă haz de necaz. Eu cred că dacă n-ar fi aşa, n-ar putea să trăiască în acea zonă.

Dar, revenind la acea perioadă vreau să-ţi povestesc despre o plimbare cu barca, la rame, pe care am făcut-o într-o după amiază.

Era după amiaza târziu, iar soarele încă avea puterea de a ne încălzi. Eu şi prietenii mei nu prea aveam activitate şi ne gândeam ce să facem până la masa de seară. Aşa că am hotărât să luam o barcă fără motor şi să facem o scurtă plimbare în zona din spatele cabanei lui nea Emil.

Am luat bărcuţa cu rame şi am plecat prin curtea care acum avea cam un metru de apă. Am ajuns în spatele casei, am deschis poarta care era cam cu juma’ de metru peste nivelul apei, am trecut cu barca şi am închis poarta la loc.

Am ajuns apoi într-o pădure bătrână de plopi. Nu ştiu dacă îţi poţi imagina cum e să te plimbi prin pădure cu barca. Să auzi doar cântecul cucului şi clipocitul apei. Simţi cum liniştea aia îţi alungă toate gândurile negre şi scapi de orice urmă de stres.

Eşti numai tu cu tine! Şi nimic altceva nu mai există!

Şi aşa ceva poţi experimenta numai atunci când în Deltă sunt ape mari.

Apoi mai e un aspect pe care ar trebui să-l ştii despre primăvara în Deltă. Este timpul întoarcerii păsărilor în Deltă. Şi este timpul la care Delta înverzeşte. Vezi totul în jurul tău colorat în verdele ăla crud. Şi vezi mii de păsări care încep să-şi construiască cuibul.

Iar tu ai ratat de multe ori aceste minuni doar pentru că ai văzut nişte ştiri la televizor. Şi ştii tu cum sunt făcute ştirile.

Cum îţi spuneam la început, de multe ori mi s-a întâmplat în perioade ca aceasta să primesc telefoane de la oameni care mă întreabă dacă pot să vină în Deltă. Nu e periculos? Am unde să-mi las maşina în siguranţă?

Aşa încât m-am hotărât să-ţi spun câteva lucruri, astfel încât să nu cumva să-ti pui şi tu asemenea întrebări:

– din fericire, în Deltă, pensiunile sunt construite astfel încât să fie evitate incidentele din asemenea perioade (sau găsesc oamenii de acolo diverse soluţii );

transportul până la aceste pensiuni se face de obicei cu barca, chiar şi atunci când nu sunt ape mari, deci… nu-i nici o problema;

– în Deltă există şi locuri de cazare care se ridică sau se coboară odată cu apele, cum ar fi hotelurile plutitoare 

– maşina ţi-o poţi lăsa în Tulcea, unde parcările nu au fost niciodată inundate, sau, dacă mergi la Murighiol sau Dunavăţ, şi aceste zone sunt destul de înalte astfel încât maşina ta să fie în siguranţă.

Şi dacă am lămurit aceste aspecte, o să-ţi mai dau câteva imagini cu Delta Dunării primăvara, ca să vezi ce ratezi 🙂 !

 

Cu drag,

Alina


email

Lasă un răspuns